U bent hier

Blog 3: Work-Wise Direct

23 oktober 2017
Door Monique Beute, projectleider Work-Wise Direct

De ex-gedetineerde deelnemers van Work-Wise Direct blinken uit in het maken van keuzes die nog net kunnen, of net niet. Of helemaal niet. Opgegroeid in een wereld waar je op straat over je schouder moet kijken zijn ze streetwise, calculerend en ziet hun levenspad er totaal anders uit dan de levens van brave burgers. Toch hadden ex-gedetineerden hele gewone mensenwensen. Maar het is allemaal anders gelopen. Eenmaal vrijgekomen gaat er nog veel verkeerd. Je een legale woon- en werkplek veroveren in onze bureaucratische samenleving is verdomd ingewikkeld. 

Vergeet het vaste stramien maar

Het begeleiden van ex-gedetineerden naar werk en stabiliteit is dus een uitdaging. Eén ding is zeker: wie volgens een vast stramien denkt te kunnen werken stoot al snel het hoofd en zoekt verdwaasd zijn deelnemers, die hem al lang gesmeerd zijn.

119 deelnemers hebben een contract getekend bij Work-Wise Direct. Ze stappen in een intensief begeleidingstraject van 15 of 18 maanden met als doel: toeleiding naar betaald werk van minimaal 24 - 28 uur.

Wat opvalt is de diversiteit van onze doelgroep: man, vrouw, jong broekie, ouder dan 50, niet zelfredzaam, een beetje zelfredzaam, über-zelfstandig, zwaar delict, licht vergrijp, verslaafd, licht verstandelijk gehandicapt, draaideurcrimineel, beginnend boefje of zware jongen. Bij ieder van hen proberen we het met: kennismaken in de PI, investeren in vertrouwen, helpen met het oplossen van praktische zaken, je 9 tot 5 mentaliteit laten varen, geduld hebben (heel veel geduld) en telkens opnieuw inschatten wat iemand aankan en nodig heeft. Werken met het hart, maar het koppie er bijhouden.

Wat wordt het? Puinruimen of een baan?

Met onze methodiek ‘Aan de Slag’ als gezamenlijke onderlegger is elk van onze trajectbegeleiders de hele dag bezig een coach ‘op maat’ te zijn. Wat wordt het? Toeleiding naar werk of een begeleiding waarbij we al blij zijn als we het contact weten te behouden, kunnen helpen door praktische zaken mee op te lossen en het hoogst haalbare goed toeleiding naar de hulpverlening of verslavingszorg is. Waar beginnen we mee? De weg naar zelfredzaamheid is steeds anders, maar van één ding heeft elke kandidaat veel last. Onze  regelgeving werkt eerder tegen dan mee. We durven gerust te stellen dat zonder coach de meeste deelnemers hun motivatie verloren zij na ongeveer drie dagen vrijheid. Puur door de last van de regels die domweg te moeilijk zijn.

Eerlijk zeggen dat je een ex-crimineel bent werkt niet mee

We worden streng gemonitord door onderzoekers. Onder andere op toeleiding naar duurzaam werk. Maar wat is dat? Niemand van de deelnemers heeft al een vast contract. Een enkeling heeft een half-jaarcontract of een jaarcontract. In deze tijden is het praktisch ondenkbaar dat we een ex-crimineel in een baan kunnen loodsen waar meteen een contract in het vooruitzicht wordt gesteld. Eerst maar eens kijken wat voor vlees we in de kuip hebben. Dat kan goed via een uitzendbaan. Bijna iedereen heeft een 0-uren contract. Zo zit de arbeidsmarkt voor starters in elkaar. Maar duurzaam werk is ook: je uitzendbaan behouden of uitbreiden qua uren, of van een uitzendbaan overstappen naar een directe werkgever.

Elf van de deelnemers is via een uitzendbureau aan werk geholpen. 21 werken er bij werkgevers los van het uitzendbureau. De meeste werkgevers weten niet dat hun nieuwe werknemer een crimineel verleden heeft. Van ons idee om daar open over te zijn is weinig over. We zeggen het alleen als we zeker weten dat het niks uitmaakt. Dat is niet vaak.

Trajecten die werken

Van bijna al onze deelnemers is de leefsituatie een flink stuk stabieler. 32 deelnemers werken er al. Met een potentieel van circa 15 deelnemers waarbij een baan vinden mogelijk is, koersen we af op een eindresultaat van 40%, waarmee we kunnen bewijzen dat intensieve begeleiding van ex-gedetineerden werkt.

Uw zorgen ons probleem

Meer weten over deze aanpak die werkt voor risicojongeren, (ex)-gedetineerden en statushouders? Surf voor meer info naar: www.work-wise.nl

 

Monique Beute: 06 – 82 54 28 80

 

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl