U bent hier

‘Aan de Slag’ en Facebook, een interessante ontwikkeling

29 oktober 2015
‘Aan de Slag’ is één van de programma’s die in het kader van de gestelde kwaliteitseisen regelmatig wordt ge-audit. De kracht daarvan is dat je vinger aan de pols houdt voor wat betreft kwaliteit en uitvoering, maar ook dat je nieuwe ontwikkelingen mee kunt nemen in je programma of in volgende versies. Bij één van de laatst audits bleek dat trajectbegeleiders hun deelnemende jongeren tijdens het traject via Facebook volgen. Zo kunnen ze snel contact leggen als dat nodig is en ook een inkijkje krijgen in de dagelijkse activiteiten van een jongere. Resultaten op het gebied van school en werk zijn direct te volgen.

Intensieve trajectbegeleiding

‘Aan de Slag’ is een Work-Wise programma volledig gericht op het afronden van een beroepsopleiding en het verkrijgen en behouden van werk, want het hebben van werk is een belangrijke factor voor het leggen van een duurzame basis voor sociaal gedrag, veiligheid en actief burgerschap. Heel belangrijk is de intensieve, persoonlijke begeleiding die iedere jongere krijgt. Tegen het eind van het programma wordt de begeleiding minder intensief en is er minder frequent contact. De contacten via Facebook geven de begeleiders dan extra inzicht dat ze alleen uit telefonisch of face-to-face contact misschien niet zouden krijgen.

Meer aanbevelingen

Naast het gebruiken van Facebook om de jongeren te volgen komen er meer aanbevelingen uit de audits. Veel daarvan richten zich inderdaad op de altijd lastige eindfase van een traject, wanneer je als begeleider de jongere steeds meer los laat en op eigen benen laat staan. Zo blijkt het belangrijk juist in die eindfase meer aandacht voor het gezin en het netwerk van de jongere te hebben en zo voor het 3-, 6- en 9-maanden contactmoment (contact met de jongere, na afronding van slag 3) contact op te nemen met iemand van het gezin van de jongere.

Over ‘Aan de Slag’

‘Aan de Slag’ wordt uitgevoerd door gecertificeerde begeleiders en is opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventies. Meer leest u op www.180.nl

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl