U bent hier

Blog: Wow! Dit is DAPPER

09 november 2016
Blog door Marc van Rosmalen, november 2016. We kennen het allemaal. Dat een kwartje valt. Het gevoel van ‘yes!’ of ‘wow!’ Ineens wordt iets glashelder wat tot dan toe vaag was en je omarmt een prachtig nieuw inzicht. Ik had dat de eerste keer dat ik Reynaldo Adames hoorde vertellen over hoe zijn kijk op zichzelf en de wereld veranderde, nadat hij in contact kwam met zijn ‘slachtoffer’. Voor mij was dit moment het bewijs van de kracht en de waarde van de training DAPPER. En daarom ben ik er zo trots op dat we DAPPER (door)ontwikkelen*, uitrollen, trainers trainen, begeleiden en de kwaliteit blijven bewaken.

Kort over DAPPER

DAPPER is een training voor jongeren in het kader van slachtoffergericht werken. DAP staat voor Denken aan de Andere Persoon. We willen ze onder andere leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. De training richt zich op het vergroten van het bewustzijn van de jongeren en het begrip voor de ander. We stimuleren ze om stil te staan bij de gevolgen van hun daden voor anderen: slachtoffers, familie/vrienden van slachtoffers, hun eigen familie/vrienden en zelfs maatschappelijke gevolgen.
De stempels ‘dader’ en ‘slachtoffer’ worden voor een jongere heel snel abstracte begrippen die stigmatiserend gaan werken. ‘Zo is het’, ‘dit ben jij’ en door die stempels staat alles stil. Terwijl voor herstel juist beweging nodig is. Daarom leren we ze kijken naar de essentie achter de begrippen en het soms dunne lijntje dat slachtoffer en dader scheidt.

Van A tot Z

Wat ik gaaf vind is dat ik bij 180 niet alleen de groepsleiders en methodiekcoaches van de JJI’s (Justitiële Jeugdinrichtingen) mag opleiden, maar dat we van A tot Z invloed hebben op de inhoud, kwaliteit en daarmee het effect van de training voor de jongeren. Om te beginnen hebben we de training samen met de Stichting Slachtoffer in Beeld (door)ontwikkeld. We hebben de theoretische onderbouwing versterkt en opgeschreven en meegewerkt aan de trainershandleiding. DAPPER is een compacte training van 8 bijeenkomsten die je ook prima binnen vier weken kunt geven zodat jongeren snel resultaat zien. Een vast onderdeel is dat de jongeren na de training aan medewerkers van de JJI presenteren wat ze hebben geleerd, waardoor een heel praktische, dynamische training is ontstaan.

Begin 2015 hebben we in vier 2-daagse trainingen professionals van de JJI’s opgeleid tot trainer DAPPER. En vervolgens zijn we per instelling gaan helpen met de implementatie binnen de instellingen en de uitvoering van de trainingen aan de jongeren. We hebben een gebruikersgroep DAPPER opgericht waar JJI’s ervaringen met elkaar delen en verbetersuggesties ontstaan, daarnaast lossen we knelpunten op wanneer instellingen daar tegenaan lopen. Denk aan het regelen van een gastspreker, het vervangen van een docent of het invliegen van een expert. De e-mail helpdesk dapper@180.nl wordt goed gevonden en zeer gewaardeerd.

Kick

Dan geeft het een kick als JJI-professionals die eerst ietwat kritisch waren over alweer een nieuwe training nu razend enthousiast zijn. Dat ze na de kick-off eind 2015 staan te trappelen om binnen hun organisatie aan de slag te gaan en dat nu de positieve reacties van de jongeren binnen stromen: “leuk, leerzaam en wow”. Precies het gevoel dat ik de eerste keer had. En dat vind ik gaaf!

Marc van Rosmalen
Medewerker Opleiding & Kwaliteit

* Samen met de Stichting Slachtoffer in Beeld

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl