U bent hier

De ervaringen van TOPS!-trainer Bertina Jacobs

04 mei 2018
“Ons streven is dat iedereen in Hoogeveen die met jongeren werkt op de hoogte is van TOPs!” Dat zijn de ambitieuze woorden van TOPS!-trainer Bertina Jacobs. Het Drentse Hoogeveen heeft ruim 55.000 inwoners en relatief veel jongeren die in de problemen komen. Maar ook steeds meer jongeren die met TOPs! in aanraking komen en het juiste pad weer vinden, doordat de interventie zich steeds verder verspreidt in de stad. Bertina Jacobs deelt haar verhaal.

“Het begon in 2015 met een lastige klas op de Dikkenberg, een school voor LWOO. Docenten wisten niet goed wat ze met deze klas aan moesten. Niets van wat tot dan toe was geprobeerd had echt effect gehad. Het idee om TOPs! in te zetten kwam van de schoolmaatschappelijk werker van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, die tijdens haar vorige baan was opgeleid om met de interventie te werken. Samen met de mentor van de klas en een tweede schoolmaatschappelijk werker werd TOPs! ingezet. Met zijn drieën gingen ze van start. Na drie trainingen kwam ik in beeld als tweede opgeleide TOPs!-trainer.”

Kippenvelmomenten

“Samen die klas trainen ging niet zonder slag of stoot, maar steeds vaker waren er mooie momenten tijdens de bijeenkomsten. Kippenvel! We zagen hoe leerlingen elkaar positief gingen aanspreken en op een adequate manier een klacht uiten bij docenten. De docenten die geïnformeerd waren over TOPs! herkenden de taal, stonden open voor feedback en durfden ook weer feedback aan de leerlingen te geven. Kortom, het werd een succesverhaal waar we energie van kregen. Een jaar later werden we opnieuw gevraagd om TOPs!-bijeenkomsten te verzorgen op de Dikkenberg.”

De volgende school

“Inmiddels had ook De Meander, een nabijgelegen school voor praktijkonderwijs, van TOPs! gehoord. Zij stelden de vraag of wij aan een groepje van vijf jongens uit verschillende klassen een TOPs!-training wilden geven. De jongens hadden allemaal behoorlijke gedragsproblemen en kwamen veel in aanraking met de politie en de Hoogeveense jongerenwerkers. Door deze groep jongens werd ook bij de jongerenwerkers de nieuwsgierigheid naar TOPs! aangewakkerd. Zij hoorden van de jongens hoe ze ‘serieus werden genomen, geen gezeur hadden en leerden uit de problemen te blijven’ door TOPs!”

Steeds meer belangstelling

“De belangstelling voor TOPs! begon toen in Hoogeveen steeds verder om zich heen te grijpen. TOPs! werd ingezet op de Rebound-voorziening van de locatie Eduwiek van het Roelof van Echten College en andere scholen toonden interesse in het opleiden van hun eigen docenten en mentoren. In het voorjaar van 2017 werden 14 jongerenwerkers, docenten en maatschappelijk werkers opgeleid in de TOPs!-training. We hebben fantastische dagen gehad, veel geleerd en gelachen, maar zijn ook kritisch geweest. We hebben nagedacht over hoe we dit mooie programma nog meer zouden kunnen inzetten; de ideeën schoten als paddenstoelen uit de grond.”

“Op Eduwiek geven de Rebound-docenten drie keer in de week TOPs! aan hun groep, zeer gedreven en met veel geduld en doorzettingsvermogen komt er iets moois tot stand. Op Eduwiek LWOO krijgen alle eerstejaarsleerlingen TOPS!-bijeenkomsten tijdens hun mentoruur. Op de Dikkenberg geven de docenten zelfstandig TOPs!-trainingen aan de mentorklassen en is de bemoeienis van mij en mijn collega niet meer nodig. Wel hebben we nog workshops gegeven voor het overige personeel. De jongerenwerkers spreken de TOPs!-taal en gebruiken die wanneer zij op straat met jongeren spreken. En het mooiste is: de aanvragen om trainingen te verzorgen blijven binnenkomen.”

Volgende uitdagingen

“Er staan ook nog mooie uitdagingen op het programma. Op dit moment wordt TOPs! ingezet om de groepssfeer te verbeteren in een derde klas van het Roelof van Echten College, afdeling Bentinckspark (havo/vwo). Sommige docenten willen geen les meer geven aan deze klas. Twee leraren die vorig jaar in TOPs! zijn opgeleid, organiseren nu TOPs!-bijeenkomsten voor deze klas.”

“Op RENN4 De Atlas, een school voor jongeren met gedragsproblemen en/of psychische problematiek, gaat gestart worden in een groep met grote gedragsverschillen tussen leerlingen. Ook weer een mooie uitdaging. Ondertussen wil de gedragswetenschapper van de praktijkonderwijsafdeling van Eduwiek al haar mentoren geschoold hebben, dus een volgende vierdaagse opleiding zit eraan te komen. Ook heeft het CJG van TOPs! gehoord en wordt de interventie ingebracht in het signaleringsoverleg met politie en handhaving.”

“Zo verspreidt TOPs! zich als een olievlek door Hoogeveen. Ons streven is dat iedereen in Hoogeveen die met jongeren werkt op de hoogte is van TOPs! We zijn al een heel eind op weg.”

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl