U bent hier

“Je toekomst is niet een vraag van je afkomst”

11 juli 2017
Blog door Irma van der Veen, directeur Stichting 180, juli 2017. Inspiratie van Berlijn tot The Bronx, van Enschede tot Paramaribo, van Curaçao tot Den Dolder.

Eerder dit jaar bracht mijn werk me ineens van Berlijn naar Paramaribo en via Curaçao terug naar huis. Licht vermoeid ging ik op pad – omdat werkweken nu eenmaal vaak voller blijken te zitten dan de dagen toelaten – maar vol energie en inspiratie kwam ik weer thuis. In Berlijn maakte ik kennis met de geboren Amerikaan Olad Aden, die als kind in Duitsland woonde omdat zijn vader er gestationeerd was en bij terugkomst jaren later voor de liefde is gebleven. Vanaf bijna niets heeft hij daar ‘Gangway’ opgebouwd; straatwerk, jongerenwerk in een van de grootste steden van Europa.

Gangway telt inmiddels ruim 80 medewerkers en is met 14 wijkteams aan de slag met jongeren en jongvolwassen vanuit het motto ‘van de straat voor de straat’. Vanaf het begin zijn ze op zoek naar ‘risicojongeren’ en weten hen te vinden en te bereiken door hun eigen taal te spreken. Hiphop bijvoorbeeld. Olad vertelde me over hun uitwisselingsreis met jongeren uit The Bronx in New York. Vijftien van zijn jongeren zijn daar gaan kijken, vijftien Amerikanen kwamen naar Berlijn.

Zijn aanpak in Berlijn heeft werkvormen die je – vooral als jongere – niet eens als ‘werkvormen’ herkent. Dat zijn de vormen waar ik zo in geloof en die me inspireren. Workshops op het gebied van hiphop en taal weten de jongens en meiden te boeien en te binden. Ze leren zich uiten en je leert hun problemen, interesses en dromen kennen. Workshops op het gebied van muziek bieden hen daarnaast de mogelijkheid om in een studio echt opnames te maken. Zo komen ze uit de negativiteit en (her)ontdekken het positieve gevoel van creëren en produceren. Begin altijd met iets wat van de jongere is, wat dicht bij hem of haar ligt. Neem daarvoor de tijd. Laat ze ervaren wat ze kunnen, geef ze de kans zichzelf te laten zien. En neem ze daarin serieus. Pas dan kun je beginnen met ‘jouw’ programma.

Irma van der Veen

P.S. In mijn volgende blog vertel ik je meer over mijn inspirerende ontmoetingen in Paramaribo, Curaçao en Den Dolder.

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl