U bent hier

Jongensvariant Solide Basis voor de Toekomst bijna af

15 oktober 2014
Jeugdige daders die verblijven in gesloten (justitiële) inrichtingen ontvangen allemaal enige vorm van psychotherapie. Deze therapie is meestal gericht op het verminderen van hun agressieve gedrag en het verbeteren van hun moreel redeneringsvermogen. Er wordt veelal echter minder aandacht besteed aan een andere centrale ontwikkelingstaak: de ontwikkeling van een stevige persoonlijke identiteit. Het Work-Wise programma ‘Een Solide Basis voor de Toekomst’ komt hieraan tegemoet.

Interventie voor meisjes

Een Solide Basis voor de Toekomst is ontwikkeld als interventie voor meisjes in residentiële voorzieningen, ambulante voorzieningen of onderwijsinstellingen. Doel is het verhogen van hun gevoel van eigenwaarde en het verbeteren van hun sociale competenties. In 2013 is de interventie door de Erkenningscommissie erkend als ‘theoretisch goed onderbouwd’ en opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies.

Doorontwikkeling naar variant voor jongens

De afgelopen jaren hebben diverse Nederlandse instellingen positieve ervaringen opgedaan met het programma. Enkelen van hen hebben Stichting 180 gevraagd naar een vergelijkbaar programma voor jongens. Ook in andere Europese landen bleek behoefte aan een programma waarmee professionals kunnen werken aan het zelfbeeld, de zelfeffectiviteit en de identiteitsontwikkeling van jonge mannelijke delinquenten. Om deze reden heeft Stichting 180 een projectvoorstel ingediend bij de Europese Commissie. Dit voorstel is geselecteerd, en in januari 2013 is de ontwikkeling van de jongensvariant van start gegaan.

Europees project

Samen met JJI De Hunnerberg, JJI Den Hey-Acker en instellingen uit Duitsland, Noord-Ierland, Italië, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Bulgarije heeft Stichting 180 sindsdien gewerkt aan het schrijven van de trainershandleiding. De conceptversie van deze handleiding is de afgelopen maanden getest middels pilots in alle deelnemende landen. Vorige week hebben de deelnemers hun ervaringen uitgewisseld tijdens een evaluatiebijeenkomst bij één van de deelnemende organisaties (Istituto Don Calabria in Verona, Italië).

Inhoud modules

Net als bij de interventie voor meisjes, bestaat ‘Solide Basis voor jongens’ uit drie modules: “Ik en mezelf”, “Ik en relaties” en “Ik en de maatschappij”. De eerste module focust op het beter leren kennen van jezelf en je eigen kwaliteiten. Tijdens de bijeenkomsten van de tweede module worden de jongens zich bewust van de verschillende rollen die zij vervullen, nu en in de toekomst. Zij leren een positief zelfbeeld te ontwikkelen in deze verschillende rollen. In de laatste module formuleren de jongens realistische ideeën en wensen over hun toekomstige positie in de maatschappij.   

Planning en meer informatie

De trainershandleiding van de jongensvariant van ‘Een Solide Basis voor de Toekomst’  wordt opgeleverd in het eerste kwartaal van 2015. Voor meer informatie over dit programma kunt u contact opnemen met Anna Hulsebosch (06 23623896, of via mail: annahulsebosch@180.nl). 

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl