U bent hier

In memoriam: Roland Oude Elferink (1962-2018)

04 mei 2018
“Jij bent de timmerman, ik ben slechts het gereedschap.” Dat was de boodschap die Roland Oude Elferink steevast meegaf aan de jongeren die hij als Brains4Use-consulent begeleidde. Ook als Brains4Use-opleider straalde hij een grenzeloos vertrouwen uit naar zijn deelnemers. Op 21 februari 2018 overleed Roland geheel onverwacht op de veel te jonge leeftijd van 56 jaar.

Roland had een warm hart voor jongeren. Hij heeft eraan bijgedragen dat veel verslaafde jongeren zijn losgeraakt van hun negatieve netwerk met ‘verkeerde vrienden’ en geen drugs meer gebruiken. Hij gaf de jongeren het gevoel dat ze echt gehoord werden, zette kleine stapjes en gaf ze het vertrouwen dat ze zouden slagen. Roland maakte altijd tijd en was dag en nacht bereikbaar voor de jongeren en voor collega’s. Ook voor de cursisten die hij jarenlang heeft opgeleid in Brains4Use had hij een warm hart. Hij reisde het hele land door om ze te ondersteunen bij het op de kaart zetten van Brains4Use binnen hun instelling.

Ambassadeur van Brains4Use

De laatste jaren was Roland werkzaam als integraal manager bij HarmonieZorg, een thuiszorgorganisatie in Enschede die zelfstandigheid bij cliënten met beperkingen bevordert. Daarvoor werkte Roland meer dan twintig jaar bij Intermetzo in Rekken. In die periode stortte hij zich al vol overgave op het geven van voorlichting over drugs en was hij één van de dragers van het gedachtegoed van Brains4Use, waarbij hij van begin af aan betrokken was.

Roland heeft enorm veel betekend voor Brains4Use. Mede door zijn inzet is Brains4Use in 2015 erkend en landelijk gegaan. Volgens Roland was de kracht van de interventie vooral dat het programma kortdurend is en jongeren zelf keuzes laat maken. Vanwege zijn enthousiasme nodigde de toenmalige hoofdbehandelaar Roland uit om Brains4Use-opleider te worden. Zijn middelenkennis en persoonlijke ervaring met het opgroeien met een verslaafde ouder raakten menigeen. Als opleider deelde hij graag zijn eigen ervaringen met jongeren en was hij dol op rollenspellen waarbij hij in de huid van jongeren kroop. Roland was kritisch als iemand zich er makkelijk vanaf maakte en vond dat jongeren er recht op hadden dat de cursisten zich vol inzetten.

Ontwikkelen van een ambulante variant

Tot op het laatst is Roland volop bezig geweest met Brains4Use. Op 26 maart 2018 zou hij starten met het verzorgen van een opleiding tot Brains4Use-consulent, waarvoor hij de nodige voorbereidingen aan het treffen was. Ook was hij bezig met het ontwikkelen van ideeën over een ambulante variant van de interventie. Verschillende instellingen die met Brains4Use werken hebben namelijk de behoefte geuit aan een variant voor jongeren die nog thuis wonen of weer naar huis gaan.

Roland geloofde dat een ambulante variant een waardevolle aanvulling zou zijn en had al ervaring met het ambulant uitvoeren van de interventie. Slechts enkele dagen voor zijn overlijden vertelde hij hier nog over: “Alle justitiële jongeren vallen in een gat als ze naar buiten gaan. In een vrijere setting hebben ze te maken met verleidingen en is het gevaar van terugval reëel. Een ambulante variant zou nog meer handvatten kunnen bieden om een jongere goed door deze fase heen te loodsen. Daarnaast denk ik dat Brains4Use een mooie aanvulling kan zijn op het aanbod van regionale verslavingszorginstellingen. Voor ambulante jeugdhulpinstellingen (die op verzoek van gemeenten trajecten uitvoeren) en scholen is Brains4Use een lichter, meer preventief aanbod.”

Het liep anders. Enkele weken voor de start van de opleiding is deze collega, vader en opa heengegaan. Hij zal worden gemist.

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl