U bent hier

Nederlands programma voor risicojongeren gelanceerd “TOPs! benadrukt eigen kracht”

10 april 2013
“TOPs! is meer nog een komma dan een uitroepteken. Samen met de jongere wordt zijn verhaal verder ingevuld. In het belang van de samenleving.” Met die woorden opende de Rotterdamse wethouder en voorzitter van 180 Marco Florijn de lancering van het Nederlandse programma voor risicojongeren, TOPs!.

Stichting 180 - de eigenaar van TOPs! - heeft het programma vrijdag 5 april op een feestelijke bijeenkomst bij JeugdzorgPlusinstelling De Vaart in Sassenheim officieel overhandigd aan Horizon jeugdzorg en onderwijs.

Meer dan 40 genodigden bekeken het trainingsmateriaal, hoorden over de kracht van het groepsprogramma en namen deel aan een sessie moreel redeneren via de interactieve beeldverhalen die deel uit maken van het programma. TOPs! is een groepsprogramma voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar met antisociaal of delinquent gedrag. Het programma is door stichting 180 in nauwe samenwerking met ervaren professionals ontwikkeld voor de Nederlandse jeugd.

Nederlands programma voor risicojongeren

Directeur 180, Irma van der Veen was verheugd over het feit dat niet alleen justitiële jeugdinrichtingen en jeugdzorginstellingen gaan werken met TOPs!, maar dat ook gemeenten geïnteresseerd zijn in het programma: “We hebben TOPs! ook echt samen met de gebruikers opgezet. Een kern van 15 mensen is actief geweest met de ontwikkeling. Door onze ontwikkelpilots konden we heel goed kijken naar wat de Nederlandse situatie nodig heeft.” Van der Veen overhandigde TOPs! tijdens de bijeenkomst aan Marijke van Genabeek; voorzitter Inhoudelijk directeuren overleg (JJI), aan Loek Dijkman; lid Klankborgroep en bestuurder van JJI Teylingereind en aan Krijnie Schotel, lid directieraad Horizon jeugd en onderwijs.

Fundament

Horizon jeugdzorg en onderwijs is de eerste organisatie binnen de jeugdhulpverlening die met dit nieuwe programma gaat werken. “Wij verwachten positieve resultaten van TOPs!. Het programma is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten”, aldus Krijnie Schotel, lid directieraad Horizon jeugdzorg en onderwijs. “Met TOPs! wordt een stevig fundament gelegd voor een toekomst met positief gedrag. Bovendien blijkt uit de pilot die we gedraaid hebben dat de professionals en de jongeren plezier beleven aan en enthousiast zijn over TOPs!”

Het programma is bestemd voor jongeren binnen justitiële (jeugd)inrichtingen, instellingen voor jeugdzorg, (jeugd-) GGZ-instellingen en is ook uitermate geschikt om in te zetten bij risicojongeren buiten de jeugdzorg, bijvoorbeeld in gemeenten.

Geschikt voor gemeenten

Dat laatste benadrukt ook voorzitter Florijn: “Het mooie van TOPs! is dat het prima past in de plannen die gemeenten hebben om risicogedrag vroeg op te sporen en bij te stellen. En met TOPs! hebben we een programma dat werkt en die programma’s zijn schaars in Nederland.”

Bij de feestelijke lancering waren onder meer gemeenten, jeugdzorginstellingen, Justitiële Jeugdinrichtingen, GGZ- en onderwijsvertegenwoordigers aanwezig.

 
 
 

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl