U bent hier

Nu te zien! Indringende documentaire - 'Ex-gedetineerden aan het werk'

05 maart 2019
De documentaire 'Ex-gedetineerden met Work-Wise Direct aan het werk' schetst een eerlijk beeld van vijf deelnemers van de Social Impact Bond 'Werk na Detentie'. Wie zijn zij? Waarom zaten ze vast? Vinden ze werk? Welke rol speelt hun begeleider daarbij en wat betekent werk voor hen? Gemaakt door filmmaker Margit Balogh, bekend van het drieluik 'Lost', recent in het nieuws met haar documentaire 'Lost Boys, 5 jaar later', op 4 maart jl. uitgezonden op NPO2.

Vanaf 2016 tot eind 2018 voerde Stichting 180, samen met Restart en Exodus Midden-Nederland en in nauwe samenwerking met DJI, de Social Impact Bond (SIB) ‘Werk na Detentie’ uit. Deze SIB is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en gefinancierd door ABN-AMRO, Start Foundation en het Oranje Fonds.

Niet zelden zijn na vrijlating noodzakelijke zaken als huisvesting, (schuld)hulpverlening, id-bewijs en andere inschrijvingen en papieren niet of onvoldoende geregeld. Een ex-gedetineerde staat er vaak alleen voor en raakt in het doolhof van regels de weg na enkele dagen kwijt. Geen huis, geen eten, geen geld. Werk lijkt verder weg dan ooit.

Daarom zijn in deze SIB 119 deelnemers in de laatste 4 tot 6 weken van hun detentieperiode opgepakt door een team bestaande uit professionals van Restart, Exodus Midden Nederland en Stichting 180 en 15 of 18 maanden begeleid. Een deel van de deelnemers heeft werk gevonden en werkt nog steeds. Nog weer een deel is geholpen bij het vinden van stabiliteit op het gebied van huisvesting, uitkering, hulpverlening, schulden en herstel van het sociaal netwerk.

Voor meer info over de gebruikte aanpak Work-Wise van Stichting 180 zie ook www.work-wise.nl

 

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl