U bent hier

Stichting 180 ‘goes Curaçao’

20 november 2014
Stichting 180 gaat samen met de Fundashon Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS) TOPs! doorontwikkelen tot TOPs! Caribisch gebied. Implementatie gaat plaatsvinden in alle organisaties, stichtingen en verenigingen op het gebied van sport, cultuur, begeleiding en onderwijs die zich actief bezighouden met het opvoeden en vormen van jongeren op Curaçao.

De samenwerkingsovereenkomst voor 5 jaar met de FDRS werd afgelopen week ondertekend en gaat direct van start. In december worden al de eerste opleidingen aan trainers gegeven.  “De inzet van TOPs! wordt vanuit de overheid geïnitieerd en gestimuleerd en wordt ingezet om te bouwen aan de samenleving op Curaçao.” Aldus ex-parlementslid en vertegenwoordiger van de FDRS, Malvina Cecilia. “De inzet van het programma is een onderdeel van de implementatie van het huidige regeringsbeleid in de praktijk. Het doel is alle jongeren tussen de 4 en 24 jaar de kans te geven hun talenten te ontdekken en te benutten om zo voor een betere arbeidstoeleiding te zorgen. We richten ons vooral op de grote groep jongeren die geen goede sociaal-economische achtergrond hebben en in de huidige maatschappij geen kansen krijgen."

Intensieve samenwerking

FDRS en Stichting 180 gaan nauw samenwerken om het programma integraal geschikt te maken voor de jongeren van Curaçao. Stichting 180 levert trainers en professionals om het programma door te ontwikkelen,  professionals in Curaçao op te leiden en te begeleiden. Alle handleidingen en ondersteunende materialen worden vertaald naar Papiaments. Onderdeel van de overeenkomst zijn tevens de implementatie, monitoring van de uitvoering en evaluatie van het programma. Naast TOPs! zal ook worden gewerkt met Motiverende Gespreksvoering en het programma Aan de Slag.

Jongeren kiezen voor positief, met TOPs!

TOPs! helpt het klimaat op school en in instellingen te verbeteren door leerlingen te leren dat zij in iedere situatie kunnen kiezen voor een positieve oplossing. TOPs! maakt leerlingen bewust van hun eigen denken en doen en leert hen hier verantwoordelijkheid voor te nemen. Daarnaast verbetert TOPs! de sociale vaardigheden, het omgaan met emoties en het moreel redeneren van de leerlingen. TOPs! voorziet zowel leerlingen als personeel van een gemeenschappelijke taal. Hierdoor worden onverantwoordelijke gedragingen (‘probleemgedragingen’) en de gedachten en overtuigingen die daarachter zitten (‘denkfouten’) gemakkelijker onderwerp van gesprek. Daarnaast bevat de TOPs! taal duidelijke en positieve termen voor helpende gedachten (‘TOPgedachten’) en gewenst, pro-sociaal en verantwoordelijke gedrag (TOPgedrag).

Bouwen

Malvina Cecilia: “Dat is precies wat ons aanspreekt aan TOPs; de methodiek leert je om anderen te waarderen en creëert een vruchtbare bodem om iets anders dan negativiteit in elkaar te zien. Pas als we allemaal één, positieve, taal met elkaar spreken, kunnen we gaan bouwen."

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl