U bent hier

Blog 1: Work-Wise Direct

23 september 2016
Door Monique Beute, projectleider Work-Wise Direct

Als projectleider van een project met een hoge ambitiegraad – 90 van 150 ex-gedetineerden begeleiden naar werk – geloof ik voor 100% in de zin en haalbaarheid van die ambitie. En mijn team, de zeven samoerai van Work-Wise Direct ook. Anders zou het project bij voorbaat tot mislukken gedoemd zijn. De arbeidsmarkt is verzadigd en ook andere personen waar ‘iets mee is’ (te oud, jong, gehandicapt, gek, onopgeleid) zoeken zich rot naar een job.

Een slag in de rondte

Inmiddels zijn we drie maanden bezig om met ex-delinquenten een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Van de 25 die we nu begeleiden zijn er al vier aan het werk. Ons team, trajectbegeleiders van Restart, Exodus en ik, projectleider bij Stichting 180, communiceert zich dagelijks een slag in de rondte om de deelnemers uit de bak te houden en aan de bak te krijgen.

Pieken en dalen

Saai is het niet. Hoe het gaat? Onverwacht snelle plaatsingen, veel aandacht voor het regelen van huisvesting en uitkering. En grote openheid van de kandidaten als ze merken dat we doen wat we beloven. Maar ook terugval na enkele dagen en hemeltergende situaties van langs elkaar heen werkende instanties. Het gevaar van recidive ligt op de loer, het valt bepaald niet mee om uit de bak te blijven Een ex-delinquent kent maar weinig mensen die een positieve invloed op hem of haar hebben. In blinde paniek of doffe eenzaamheid doet hij soms maar wat zonder te bedenken wat de gevolgen van zijn acties zijn. Het spoor naar de arbeidsmarkt en de huizenmarkt is al lang zoek. Heel veel om naar terug te keren is er vaak niet.

We laten niet los

We merken elke dag dat we met onze begeleiding iets bieden wat voor ex-delinquenten onvoldoende in stelling wordt gebracht. En broodnodig om te voorkomen dat iemand na ontslag uit de gevangenis meteen weer zijn geld gaat verdienen met zaken waardoor hij op termijn weer vast komt te zitten. We gaan langdurend begeleiden (15 tot 18 maanden) met één, soms twee vaste begeleiders. We komen de Penitentiaire Inrichting (PI) binnen tijdens de laatste weken van detentie en laten de deelnemers niet meer los tot ze werk hebben. En ook daarna houden we contact met de deelnemer en diens werkgever. Mislukt het, dan haken we niet af, maar blijven samen zoeken naar een nieuwe baan.

Investeren in relaties en netwerken

In deze fase van het project is het zaak te investeren in relaties. In het personeel in de PI’s die hieraan meewerken, in werkgevers die het lef hebben om iemand een kans te geven, in medewerkers van gemeenten die we oh zo hard nodig hebben en natuurlijk in onze kandidaten. We begeleiden er inmiddels 25. Tot 1 februari moeten er nog 125 deelnemers instromen willen we onze targets halen. Tanden erin dus en blijven bijten. 

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl