U bent hier

In opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: Work-Wise Direct begeleidt 150 ex-gedetineerden naar werk

08 juni 2016
Dinsdag 7 juni is tijdens een persbijeenkomst in PI Nieuwersluis Work-Wise Direct officieel van start gegaan. Work-Wise Direct is een nieuwe – door Stichting 180 ontwikkelde – methode om ex-gedetineerden naar een betaalde baan te begeleiden. Ze krijgen ook hulp bij wonen, schulden en zorg. Doel is een verlaagd beroep op uitkeringen en een forse daling van de recidive. Staatssecretaris Dijkhof van Justitie opende de bijeenkomst in het bijzijn van sociaal investeerders Gerrit Zalm van ABN AMRO, Femke Halsema van de Start Foundation en Ronald van der Giessen van het Oranje Fonds.

Nieuwe combinatie van specialismen in één team

Work-Wise Direct staat voor een langlopend traject van 15-18 maanden, intensieve begeleiding door zorgprofessionals op het gebied van arbeid en hulpverlening én een werkplan op maat. Speciaal voor deze opdracht van het Ministerie van Justitie formeerde Stichting 180 een Work-Wise Direct team dat bestaat uit experts van Restart (kenners op het gebied van arbeidstoeleiding) en Exodus (ruime ervaring met hulpverlening aan ex-gedetineerden). Stichting 180 levert de methodiek en de projectleider. Het team is getraind in de erkende gedragsinterventie ‘Aan de Slag’. Doel van Work-Wise Direct is het bieden van intensieve hulp aan 150 ex-gedetineerden bij het vinden en houden van een betaalde job, waarbij de eigen kracht en vindingrijkheid van de deelnemers nadrukkelijk niet uit het oog worden verloren.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

We willen dat ex-gedetineerden succesvol re-integreren. Dat lukt vaak het best wanneer een deelnemer via werk weer aansluiting vindt bij zijn/haar leefomgeving. Wij vinden het belangrijk te investeren in een positieve toekomst voor ex-gedetineerden. Vanuit menselijk opzicht, ons streven naar een veilige samenleving en ook om de maatschappelijke kosten van uitkering en recidive terug te dringen. Omdat we te maken hebben met de misschien wel moeilijkste groep voor wat betreft arbeidstoeleiding is de wijze waarop we dat gaan aanpakken cruciaal. Daarom kiezen we voor een bewezen interventie: intensief, integraal en op maat.

Eerste Social Impact Bond in opdracht van landelijke overheid

Work-Wise Direct is een pilot uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De financiering wordt geregeld via een Social Impact Bond (SIB). Dat is een resultaatgerichte financieringsmethode, bedoeld om maatschappelijke problemen aan te pakken die de overheid veel geld kosten. Dit is de eerste Social Impact Bond waarbij de landelijke overheid opdrachtgever is. De investeerders zijn ABN AMRO, Start Foundation en het Oranje Fonds.

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl