U bent hier

Blog 2: Work-Wise Direct

02 februari 2017
Door Monique Beute, projectleider Work-Wise Direct

Work-Wise Direct wordt ingezet in de Social Impact Bond van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, met Stichting 180, Restart en Exodus als uitvoerende partijen. We bieden ex-gedetineerden een langlopend traject van 15 tot 18 maanden, intensieve begeleiding door een team van zorgprofessionals én een op maat gesneden werk/leerplan. Vanaf oktober helpt ons team mee met het werven van deelnemers in de PI’s die met dit project meedoen. Dat werkt goed. Het leggen van contact met gemeenten loopt ook beter. Onze actieradius is groter dan we vooraf hadden ingeschat. We dachten het project te kunnen centreren rond de G4. In werkelijkheid is ons werkgebied een flink stuk groter.

Verbindende schakels

We leren onze deelnemers wel kennen. Sommigen zijn al enkele maanden vrij, anderen zitten nog vast en maken voor het eerst kennis met een van onze trajectbegeleiders. Met deelnemers die buiten zijn, houden we vaak twee, soms drie keer per week contact. Tegenwoordig gaat veel append of bellend, maar we gaan ook mee op zoektocht naar woonruimte, naar een werkgever, we zijn bij het aanvragen van een uitkering, ontmoeten de bewindvoerder of een familielid met wie de band hersteld moet worden. Als de deelnemer daar zelf moeite mee heeft. Onze trajectbegeleiders zijn vrije vogels, in die zin, ze leggen contacten voor onze deelnemers waar nodig, springen in gaten. Een verbindende schakel zijn ze – we staan tussen partijen als Reclassering, gemeente, politie. Soms, in kleine gemeenten, zijn we de enige partij met wat uren en wat grip op de situatie.

Weer aan het werk!

Twaalf deelnemers hebben we inmiddels aan werk geholpen. Een deelneemster heeft sinds november 2016 een baan van 25 uur per week als boekhoudkundig administratief medewerker. Ze heeft haar proeftijd doorlopen en het bevalt haar en haar werkgever goed. Ze heeft weer een huis en haar twee kinderen wonen de ene helft van de week bij haar, de andere helft van de week bij haar (ex)vriend. Eén deelnemer werkt bij de HEMA, drie anderen werken in een pitabroodjesfabriek. Eentje werkt in de horeca in een brasserie, een ander in een kaasfabriek en een derde wordt autoverkoper. Nog weer andere deelnemers zijn een opleiding gaan doen, of moeten eerst maar eens ‘ruiken’ aan werk, bijvoorbeeld als sport-assistent op een basisschool. Onze deelnemers hebben vaak jaren achtereen vast gezeten. Sommigen hebben nog nooit gewerkt. We ordenen de papieren van een zeer verwarde man, sjouwen met een Pool rond die geen Nederlands kan op zoek naar een plek om de nacht door te brengen. Trekken op met een aantal zware jongens die we in het dagelijks leven nooit zouden ontmoeten. Allemaal mensen die vanuit wat voor motivatie dan ook ja hebben gezegd tegen hulp bij het vinden van werk.

Soms wordt het stil

We raken ook deelnemers kwijt. Zeven tot nu toe. De meesten vrij snel nadat ze vrij zijn gekomen. Deelnemers hebben vaak nog geen adres of telefoon en moeten ons gaan bellen. Soms horen we niets meer. Of we hebben wel een telefoonnummer, maar wordt er niet gereageerd op onze telefoontjes of apps. Stilte. Soms denken we dat het niets meer zal worden. Komt er opeens een appje binnen: ik wil toch wel hulp van jou. Als we geen contact krijgen doen we meest nog even een kattenbelletje naar de gemeente. Wij zijn hem kwijt. Dit is ons telefoonnummer. Vorige week hebben twee van ‘onze jongens’ een gastcollege gegeven aan een klas HBO-studenten. Nog nooit in hun leven een groep toegesproken. Daar zitten ze dan, een tikkie gespannen, te vertellen over hun verslaving. Hoe ze crimineel zijn geworden, waarom ze het nu anders willen doen. Dat ze graag willen werken, maar niet veel kans krijgen. Dat gaan we uitbouwen: meer ex-gedetineerden hun verhaal laten doen aan studenten of wie het maar wil horen.

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl