U bent hier

Ambassadeurs van nieuwsgierigheid

Blog door trainer Arjo Haasnoot juli 2016

Ik ben trainer. En ik weet steeds beter waarom. Vorige week nog kreeg ik weer zoveel energie van een groep professionals die ik mocht trainen in TOPs! Ik zie het na een paar dagen in hun ogen. Kijken ze op de ochtend van dag 1 nog een beetje de kat uit de boom, één of twee dagen later worden ze onrustig en staan ze bijna te trappelen om zelf aan de slag te gaan. Om hun eigen school of organisatie binnen te stormen en alles en iedereen mee te nemen in hun enthousiasme. Dat is voor mij trainen. Deelnemers verleiden om nieuw gedrag te willen. Dat wil ik bereiken en overbrengen op de deelnemers aan mijn trainingen. Zodat deze professionals zelf de ambassadeurs worden die de jongeren waar ze mee werken gaan verleiden om te willen veranderen.

Samen op reis

Het is elke keer weer de uitdaging om aansluiting te vinden bij vragen en ervaringen van de mensen tegenover je. Vanuit dat contact start een ontdekkingsreis met vele leermomenten waardoor bewustwording optreedt. Met tijd of uitstapjes voor reflectie, spelen met feedback, je kwetsbaar opstellen, oefenen. En altijd erop gericht om mensen in hun kracht te zetten en zelfvertrouwen te geven.

Nieuwsgierigheid

Mijn favoriete ‘instrument’ is nieuwsgierigheid. Oprecht nieuwsgierig zijn naar de ander. Oordeelvrij kunnen kijken, luisteren en doorvragen. Al jaren merk ik hoe prettig mensen dat vinden en dat is ook niet vreemd, want het is een belangrijke basisvoorwaarde in bijvoorbeeld ons TOPs! programma en ook in de training Motiverende Gespreksvoering. “Je bent wat je keer op keer doet”, zei Stephen Covey in al zijn wijsheid al jaren terug en daar betrap ik mezelf – gelukkig met een glimlach – inmiddels met enige regelmaat wel op.

Ik geloof in oprechte nieuwsgierigheid als startpunt voor gedragsverandering. En dus als prima basis voor iedere training. Voor mijn eigen trainingen, maar ook voor de trainingen en lessituaties tussen professionals en hun gewone, ingewikkelde, problematische, kwetsbare, boze, ongeïnteresseerde, afgeleide, veerkrachtige en bovenal oh zo menselijke jongeren.

Dus wat me blij maakt en energie geeft, is als mijn deelnemers staan te popelen. Als ze liever vandaag dan morgen aan de slag willen met wat ze hebben gehoord, gezien en geleerd. Als we elkaar gedag zeggen en ze op pad gaan. Hopelijk als de volgende ambassadeurs van nieuwsgierigheid.

En dan is mijn vak geweldig. Ik ben trainer.

Arjo

180  |  Dolderseweg 120  |  3734 BL Den Dolder  |  T 088-8800300  |  E info@180.nl