088-8800300 info@180.nl

7-daagse opleiding tot Brains4Use-consulent

Trainingsdagen: 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november, 29 november, 13 december 2024

  • De opleidingsdagen duren van 09:30 tot 16:00 uur
  • De trainingslocatie bevindt zich in Utrecht
  • Na de eerste opleidingsdag start je met het voeren van (Brains4Use-) gesprekken met minimaal één jongere die met middelenproblematiek kampt.

Trainer: Yvonne Remmers

Over de interventie Brains4Use: Brains4Use is er voor jongens en meiden tussen de 12 en 23 jaar met problematisch middelengebruik en een matig tot hoog recidiverisico. Doel van Brains4Use is het terugdringen van drugs- en alcoholgebruik, waardoor de kans op delict- en risicogedrag vermindert. De consulent past motiverende gespreksvoering toe en door het aanleren van cognitieve en praktische vaardigheden krijgt de jongere controle over zijn/haar middelengebruik. De nadruk ligt op het samen met de jongere kijken wat er werkt en het veelvuldig oefenen van vaardigheden in rollenspellen. Brains4Use is ook geschikt voor LVB- jongeren.

De interventie bestaat uit een individueel traject van ongeveer 12 gesprekken en duurt ongeveer 3 maanden. Aan bod komen onder andere de voor- en nadelen van gebruik, het verband tussen middelengebruik en delictgedrag, doelen stellen, vaardigheden die helpen controle te krijgen over het middelengebruik, inventarisatie van het sociale netwerk, het ontdekken van alternatieven voor gebruik, omgaan met gebruikende vrienden en terugvalpreventie.

Brains4Use ambulant: De interventie kan ook worden uitgevoerd door instellingen die jongeren ambulant begeleiden. Dit betreft bijvoorbeeld ambulante instellingen voor jeugdhulp, Centra voor Jeugd en Gezin en ambulant werkers die worden ingehuurd door een gemeente of CJG. De interventie kan zowel in een vrijwillig als in een gedwongen kader worden ingezet. De richtlijnen voor de inzet van Brains4Use in een ambulant kader komen aan bod tijdens de 7-daagse opleiding tot Brains4Use consulent.

Over de 7-daagse opleiding: Brains4Use wordt verzorgd door opgeleide Brains4Use-consulenten. Deze consulenten kunnen ook worden ingezet voor het algemene preventieve beleid binnen de instelling. Brains4Use-consulenten volgen een zevendaagse opleiding. De opleiding tot Brains4Use-consulent is zoveel mogelijk praktisch van aard. Dit houdt in dat deelnemers de theorie vooraf doornemen en dat tijdens de opleidingsdagen de thema´s praktisch kunnen worden uitgewerkt. Ook starten de deelnemers al na de eerste opleidingsdag met het voeren van (Brains4Use-) gesprekken met minimaal één jongere die met middelenproblematiek kampt. Het globale programma van de opleiding ziet er als volgt uit:

Dag 1: Beleid en methodiek

Dag 2: Middelengebruik, stadia van gedragsverandering en motivatiethermometer

Dag 3: Relatie middelengebruik-delictgedrag en copingstijlen

Dag 4: Groepsdruk, herstel sociaal netwerk en indicatiestelling

Dag 5: Dubbele diagnoses en motiverende gespreksvoering

Dag 6: Gedragsbeïnvloeding

Dag 7: Terugblik en certificering

Toelatingseisen: Instellingen die deelnemers afvaardigen naar de 7-daagse opleiding tot Brains4Use-consulent dienen rondom de interventie een overeenkomst te hebben afgesloten met Stichting 180.

Certificering/accreditatie: Na het succesvol doorlopen van deze training ontvangt de deelnemer het Brains4Use-certificaat. Deze training levert de deelnemer 67,0 SKJ-accreditatiepunten op.

Aanmelden: Meld je aan voor deze training door een e-mail te sturen naar bedrijfsbureau@180.nl met vermelding van naam, organisatie, telefoonnummer en de vermelding dat het om de 7-daagse training Brains4Use 2024 gaat.

Lunch: Wij serveren vegetarische en veganistische broodjes.

*Bij de kosten van deze training zijn trainingsmateriaal, koffie/thee en lunch inbegrepen.

 

 

  • 00

    dagen

  • 00

    uren

  • 00

    minuten

  • 00

    secondes

Datum

sep 20 2024 - dec 13 2024

Tijd

9:30 am - 6:00 pm

Kosten

€3.097,00