088-8800300 info@180.nl
 

 

Onlangs was het zover en startte ons nieuwe Europese samenwerkingsproject Turning Blue. Turning Blue moet werkgevers in de ‘Blue economy’ (lees de Maritieme sector) en Justitiele Jeugdinrichtingen /Jeugdzorg bij elkaar brengen om zo te zorgen voor duurzame banen voor jongeren die in aanraking zijn geweest met justitie.

De kick-off was op 1 maart, in de haven van Rotterdam en daar was vanuit beide werelden veel belangstelling voor. De match tussen beide groepen ligt op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand, maar wie er langer over nadenkt komt tot andere conclusies. De maritieme sector heeft dringend ‘handjes’ nodig. De banen betalen goed en de zee of de binnenvaart zijn aantrekkelijke opties¬† voor mannen, zo vertelden de vier jonge kerels die we hadden uitgenodigd om aan deze middag deel te nemen en ons met hun expertise bij de les te houden.

Ravi die bij Stichting MATE (www.stichtingmate.nl) zijn opleiding volgde: ‘Ik werk nu in de binnenvaart, omdat mijn broer mijn grote voorbeeld is. Hij is schipper. Ik wil gewoon lekker gaan leven en financieel voor mezelf kunnen zorgen.Werken op een schip is leuk werk. Je leert de nieuwe mensen op het schip snel genoeg kennen. Als je maar jezelf bent en doet wat je moet doen, dan komt de klik vanzelf. Ik zit in een jong matrozenteam, dat is wel belangrijk. Dat ik niet alleen maar met oude mensen werk die zeggen ‘vroeger was alles beter’. Ik werk twee weken op en twee weken af. Dat is goed voor mij. Zo vaar ik weg van mijn oude leven. Op het schip is geen Wifi, dat was in het begin lastig, maar …. aan boord heb ik altijd een mooi uitzicht!’

De Nederlandse partners van Turning Blue (Prosea, PFA, ClickF1 en Stichting 180) ontwikkelen en implementeren samen een informatieve training over werken in de maritieme sector speciaal voor jongeren die nog in detentie zitten maar op het punt staan naar buiten te gaan.

Meer weten over Turning Blue? Zoek contact met Monique Beute, landelijk coördinator, moniquebeute@180.nl

www.turning-blue.org